Ny studie om kvinnlig könsstympning släpps

Publicerat:

Torsdag den 7 december lanserar ActionAid den EU-finansierade rapporten End the Cut, som fokuserar på kvinnlig könsstympning i Sverige. Rapporten har skrivits inom ramarna för projektet AFTER (Against Female Genital Mutilation/Cutting Through Empowerment and Rejection). Med rapporten som utgångspunkt följer sedan en paneldiskussion om dess slutsatser och KKS i Sverige. Vi kommer även att visa en film som producerats inom projektet och som belyser förekomsten och komplexiteten kring denna farliga tradition.
Information om medverkande i panelsamtalet kommer att meddelas inom kort.

Var: Bio Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
När: Torsdag den 7 december kl. 10.00-12.00

Arbetet mot kvinnlig könsstympning
ActionAid jobbar sedan länge förebyggande insatser mot kvinnlig könsstympning (FGM – Female Genital Mutilation) i länder i Afrika. Arbetet fortsätter att expandera och idag är ActionAid aktiva i frågan i Sverige och i andra länder i Europa. Läs mer på www.afterwomen.eu

 

Nytt från Socialstyrelsen!

Publicerat:

”Kvinnlig könsstympning – ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete”.

I juni 2016 utgavs detta material. I första hand riktar det sig till legitimerad personal som i sitt arbetet möter flickor och kvinnor som redan är könsstympade eller som riskerar att utsättas, men även till personer inom ledning och styrning av hälso- och sjukvård inom kommuner, landsting och regioner.

Det kan beställas på www.socialstyrelsen.se/publikationer eller laddas ner från Socialstyrelsens hemsida.

Det är en gedigen genomgång av uppdaterad kunskap om bemötande, vård och preventivt arbete. Omfattar 80 sidor  i A4 format. Ladda ner den till din dator eller beställ publikationen! Viktig att ha till hands!

 

Fängelse för könsstympning i Egypten

Publicerat:

DN 30 juli 2016

En egyptisk läkare har avtjänat tre månaders fängelse för att ha könsstympat en ung kvinnlig patient, som dog efter ingreppet. Det uppges vara första gången sedan traditionen förbjöds i Egypten som en läkare satts i fängelse för det.  

Juristen Rida al-Danbuki, som drivit fallet och leder en organisation för kvinnors rättigheter, bekräftar att mannen suttit i fängelse.

Patienten Suhair al-Bata’a, som var i yngre tonåren, avled 2013. Läkaren dömdes 2015 till två års fängelse för vållande till annans död och tre månader för det otillåtna ingreppet.

I Egypten förekommer sedan faraonisk – alltså förkristen och förislamisk – tid en långtgående form av omskärelse, då man bland annat skär bort klitoris. Även på Afrikas horn är former av könsstympning då man också syr ihop blygdläpparna vanliga.

Läkaren hävdar i samtal med nyhetsbyrån AFP att han inte skar bort flickans klitoris och att den domen är överklagad. Domen för vållande till annans död, från en domstol i Nildeltat, ska enligt läkaren ha upphävts efter en uppgörelse mellan honom och flickans far.

Vid en undersökning i slutet av 90-talet hävdades att 97 procent av alla egyptiska kvinnor var omskurna, men sådana slutsatser är svåra är bekräfta. Många kvinnor, i synnerhet på landsbygden, går aldrig till en modern läkarmottagning i gynekologiska sammanhang, så journalunderlaget är otillräckligt. Dessutom är det inte alla som uttalar sig om så personliga erfarenheter i intervjuer – särskilt när både lagen och många muslimska auktoriteter är emot traditionen.

Ett förbud från slutet av 90-talet, som vilade på domstolsbeslut, skärptes 2008 genom att en lag mot förfarandet antogs i Egyptens parlament.

Gambia förbjuder barnäktenskap

Publicerat:

Gambias president Yahya Jammeh har meddelat ett förbud mot barnäktenskap i det västafrikanska landet. De som bryter mot reglerna riskerar långa fängelsestraff.

– Från och med den 6 juli 2016 är barnäktenskap olagligt och förbjudet i Gambia, sade han till en grupp respekterade äldre muslimer i Banjoul i onsdags.

Han lade till att den som gifter sig med en flicka under 18 år skulle få tillbringa 20 år i fängelse. Flickans föräldrar skulle tillbringa 21 år i fängelse och de som känner till äktenskapsplanerna och inte rapporterar saken till myndigheterna skulle tillbringa tio år i fängelse.

– Imamen och de som utför vigselceremonin skulle också skickas i fängelse. Om ni vill veta om det jag säger är sant eller inte, försök i morgon så får ni se, sade presidenten som i november förklarade att kvinnlig omskärelse var föråldrat, vilket ledde till att det kriminaliserades i december. 2015 (TT)

Nigeria och Act 2015

Publicerat:

In what international advocates are calling a progressive step in the right direction, Nigerian president Goodluck Jonathan has signed a bill officially banning the practice of female genital mutilation (FGM). In addition to the banning of FGM, The Violence Against Persons (Prohibition) Act 2015 will also prevent men from leaving their families without proving financial support.

As Nigeria APlus reports, women’s rights activists and public health groups have been campaigning against FGM for years now and are no doubt celebrating the monumental victory. The inhumane practice removes parts or all of a girl’s genitalia – often at a very young age and without the female’s consent – and often leads to severe health problems for the mutilated individual.

Read More: http://www.trueactivist.com/breaking-female-genital-mutilation-banned-in-nigeria/#.V4tSp05R-_E.facebook

En bra nyhet!

Publicerat:

Viktigt! Göteborgs kommunledning har beslutat att ansvaret för frågan Könsstympning av flickor och kvinnor ska ligga inom Social Resursförvaltning.
Det är mycket positivt, ansvaret är nu centralt placerat i kommunen.
Återstår att få veta vilken del av förvaltningen som får resurser att arbeta med frågan!

Ärofylld nominering

Publicerat:

Jamila nominerades till ett pris på Faktumgalan. Galan ägde rum på Stora Tatern i Göteborg den 26 februari och delas ut till personer som gjort 2014 års viktigaste insatser för att bryta utanförskap. Jamila nominerades för sitt arbete mot kvinnlig könsstympning i såväl Somalia som i Sverige. Jamila fick inte priset, det gick till Soran Ismail, men den stora äran att bli en av 4 nominerade i klassen ”Årets Trottoarpratare”.